Müşterilerinize e-Fatura kesin, iş ortaklarınızdan e-Fatura alın ve tüm süreci her an her yerden yönetin.

IBAN numarası, banka hesap bilgilerinin uluslararası geçerliliğe sahip olacak şekilde tanımlanması ve hızlı, kolay, hatasız bir şekilde para gönderilebilmesi amacıyla oluşturulmuş bir tanımlama sistemidir. “Uluslararası Banka Hesap Numarası” anlamına gelen “International Bank Account Number” ifadesinin kısaltması olan IBAN, çoğu zaman IBAN no şeklinde de ifade edilir.
Bu sistem, Avrupa Bankacılık Standartları Komitesi (ECBS) ve ISO (Uluslararası Standardizasyon Kuruluşu) tarafından hazırlanmış olup ilk olarak 1997 yılında Avrupa’da kullanılmaya başlamıştır. 2000’li yıllarda dünya geneline yayılan IBAN sistemi, Türkiye’de de 2005 yılından bu yana kullanımdadır.
IBAN Numarasının Standartları Nelerdir?
ECBS ve ISO tarafından dizayn edilen IBAN numarası standartları, bir para transferi için gerekli olan tüm bilgileri içerecek şekilde oluşturulmuştur. Global kullanımda en fazla 34 haneden oluşacak şekilde kurulan sistem için hemen her ülke, daha kısa IBAN numaraları hazırlamıştır. Türkiye’de de 26 haneden oluşan IBAN’lar kullanımdadır.
Sistemin standartlarını belirleyen IBAN bilgileri ve bunların hanelere dağılımı şu şekildedir:
● Ülke Kodu (2 hane): İlk 2 karakter ülkeyi ifade ederken burada genellikle ülkelerin uluslararası kısaltma kodları kullanılır. Bu nedenle Türkiye’de TR şeklindedir.
● Kontrol Rakamı (2 hane): Sonraki 2 karakter, IBAN’daki diğer bilgileri doğrulama amacıyla kullanılan kontrol rakamlarıdır.
● Banka Kodu (4 hane): 4 karakterli banka kodu, IBAN’a bağlı hesabın hangi bankada olduğunu gösterir.
● Şube Kodu (4 veya daha az hane): IBAN’a bağlı hesabın açılmış olduğu şubeyi gösteren bu kısım Türkiye’de 4 karakterden oluşur.
● Hesap Numarası: Kalan 14 karakter hesap numarasıdır. Bazı ülkelerde bu kısım, karakter sınırını geçmeyecek şekilde 14’ten fazla karakter içerebilir.
IBAN Numarası Nasıl Öğrenilir?
IBAN öğrenme işlemi için kullanılabilecek çok sayıda kanal vardır. En pratiği her zaman kolayca erişilen mobil bankacılık uygulamasıdır. Ayrıca bankaların tüm iletişim kanallarından IBAN bilgisi öğrenmek mümkündür. IBAN bilgisi için kullanılabilecek yöntemler şu şekildedir:
● Mobil bankacılık uygulaması
● İnternet bankacılığı
● Telefon bankacılığı
● Fiziksel şubeler
● ATM’lerdeki bilgi ekranları
● Hesap cüzdanı veya ekstre
● Bankadan gelen e-Posta ve SMS’ler
IBAN’ın nasıl öğrenileceğini, mobil uygulama kanalı için adım adım şu şekilde anlatabiliriz:
- Bankanın mobil uygulamasına şifre ile giriş yapılır.
- “Hesaplarım” ekranına gidilir.
- IBAN bilgisi öğrenilmek istenen hesaba tıklanır.
- Açılan ekranda IBAN numarası görülebilir.
- Hesap ekranında IBAN bilgisi yoksa ayrıntıların görülebileceği butona tıklanarak IBAN’a erişilebilir.
IBAN Numarası İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular
IBAN numarası yıllardır kullanılıyor olsa da bazı noktalar soru işaretleri mevcut olabilir, bu nedenle sıkça sorulan sorulara bakmakta da fayda vardır.
IBAN'ın Açılımı Nedir?
IBAN, açılımı “International Bank Account Number” olan bir kısaltmadır. Türkçe karşılığı ise “Uluslararası Banka Hesap Numarası” şeklindedir.
IBAN Numarası Nerede Yazar?
IBAN numarası mobil bankacılık uygulamasında, internet bankacılığı ekranlarında, ATM bilgi ekranlarında, hesap cüzdanlarında, ekstrelerde ve banka tarafından iletilen bilgilendirme e-Postaları, SMS’ler ve uygulama bildirimlerinde yazar.
IBAN Numarası Kaç Haneli Olur?
Türkiye’de IBAN numarası, ülke kodu dahil olmak üzere 26 hanedir. İlk 2 hanedeki ülke kodu harf olurken sonraki kısmın tamamı rakamlardan oluşur. Uluslararası standart ise en fazla 34 haneden oluşacak şekilde belirlenmiştir.
Para Transferlerinde IBAN Kullanmak Zorunlu Mudur?
1 Ocak 2010 tarihinde Türkiye’de IBAN kullanım zorunluluğu yasal olarak yürürlüğe girmiştir. Günümüzde IBAN yerine Kolay Adres (KOLAS) ve QR kod gibi alternatif yöntemler de kullanılabilirken bu yöntemlerde geçerli olan bilgiler de arka planda IBAN ile eşleştirilir.
Türkiye'de IBAN Uygulaması Ne Zaman Kullanılmaya Başlandı?
Türkiye’de 2005 yılında para transferlerinde IBAN kullanmaya başlandı. İlk çalışmalar 2003 yılında başlamış olsa da Türkiye’de IBAN standartları, 2005 yılında Türkiye Bankalar Birliği tarafından belirlendi ve bankacılık işlemlerinde kullanılmasına karar verildi.
IBAN Numarası ve Hesap Numarası Aynı Şey Mi?
IBAN numarası ve hesap numarası birbiriyle ilişkili fakat farklı sistemlerdir. Hesap numarası, standartları ülkelere göre değişen ve sadece söz konusu banka hesabı ile ilgili bilgi veren rakam kümesidir. IBAN ise uluslararası geçerliliği olan ve hesap numarasıyla birlikte ülke, banka ve şube bilgilerini de içeren sistemdir.