Müşterilerinize e-Fatura kesin, iş ortaklarınızdan e-Fatura alın ve tüm süreci her an her yerden yönetin.

Ödeme sistemlerinde güvenlik son derece önemliyken satıcı, tüketici, banka ve aracı kurumlar ek güvenlik önlemleri alırlar. Bu süreçte tüketicilerin aldığı önlemlerden biri de sanal kart kullanmaktır. Özellikle internetten alışveriş yaparken herhangi bir güvenlik riski yaşamak istemeyen tüketiciler, sanal kart kullanarak asıl kartlarını güvenceye alırlar. Peki, sanal kart nasıl alınır ve nerelerde geçerlidir?
Sanal Kart Nedir?
Sanal kart, bir kredi veya banka kartı için alternatif kart numarasına sahip olabilecek şekilde oluşturulan ve fiziki varlığı bulunmayan ödeme aracıdır. İnternet üzerinden ödeme yapılırken kart numarası ve kartın diğer bilgilerini verme zorunluluğunu ortadan kaldıran sanal kartın kendine ait kart numarası, son geçerlilik tarihi ve CVV/CCV kodu bulunur. Asıl kartlara bağlı olarak çalışır ve sanal banka kartı mevduat hesabındaki bakiyeyi, sanal kredi kartı ise asıl kredi kartının limitini kullanır.
Sanal Kart Ne İşe Yarar?
Sanal kart, internet üzerinden alışveriş yaparken asıl kartın bilgilerini gizlemeye yarar. Sadece internet alışverişlerinde değil, ödemenin online yapılacağı tüm alışverişlerde kullanılabilen sanal kartlar için özel olarak kart bilgileri oluşturulur. Banka sisteminde üretilen bu kart numaraları, asıl kartın içindeki bakiyeyi veya limiti kullanmaya yarar; fakat kontrol tamamen kart sahibindedir. Yapılacak harcama sadece kart sahibi tarafından belirlenen limit kadar olabilir. Kart sahibi ise harcadıkça azalacak şekilde limit belirleyebilir veya alışverişe özel tek kullanımlık sanal kart limiti tanımlayabilir. Böylece sanal kartın bağlı olduğu kartta bakiye veya limit olsa bile sanal kart numarası ile ödeme yapılamaz ve olası veri ihlallerinde maddi risk minimuma inmiş olur.
Sanal Kart Kullanmanın Avantajları
Sanal kart kullanmak başta güvenlik olmak üzere birçok konuda avantaj sağlar. Söz konusu avantajlar şu şekildedir:
- Fiziki varlığı olmadığı için kartın kaybolması ve çalınması söz konusu değildir.
- Kart numarası, son geçerlilik tarihi ve CVV kodu asıl karttan farklı olduğu için bu bilgiler başkası tarafından bilinse bile çok büyük riskler oluşmaz.
- Mobil bankacılık uygulaması üzerinden saniyeler içinde oluşturularak kullanılabilir.
- Kartla ilgili tüm detaylara mobil bankacılık uygulaması üzerinden erişilebildiği için fiziki kart taşıma zorunluluğunu ortadan kaldırır.
- Limit sınırlaması ve tek kullanımlık limit gibi uygulamalar sayesinde kart bilgilerini paylaşmak güvenlik zaafiyeti yaratmaz.
- İstenildiği zaman kısa sürede kapatılabilir.
- Alışverişe özel limit uygulanabilmesinden dolayı bütçe kontrolüne yardımcı olur.
- 3D Secure gibi güvenlik sistemleriyle uyumludur ve güvenli bir şekilde kullanılabilir.
Sanal Kart ile Normal Kart Arasındaki Farklar Nelerdir?
Sanal kart ile normal kart arasındaki en önemli fark fiziksel varlıktır. Normal banka ve kredi kartlarının fiziksel varlığı mevcuttur, fakat sanal kart sadece sanal ortamda vardır. Bu durum, normal kart ve sanal kart kullanım alanları konusunda da fark oluşturur. Normal kart hem internet hem mağaza alışverişlerinde kullanılırken sanal kart sadece internet alışverişlerinde ve online ödeme sistemlerinde kullanılabilir. Ayrıca normal kart ATM’lerde de kullanılır, fakat sanal kart ile ATM’den para çekilemez.
Normal kartlar banka tarafından üretilip kart sahibine gönderilirken sanal kart, kullanıcı tarafından oluşturulur. Sanal kart numaraları banka tarafından atanıyor olsa da kart sahipleri, mobil bankacılık uygulaması üzerinden diledikleri zaman sanal kart açabilirler. Bununla birlikte normal kartlar, toplam limitin tamamının harcanmasına izin verir. Sanal kartta limit belirleme hakkı da kullanıcıdadır. Bağlı bulunduğu asıl kartta yeterli limit olsa bile sanal kart için belirlenen limite ulaşıldığında harcama yapmaya devam edilemez.
İki kart tipi arasındaki en önemli farklardan bir diğeri ise güvenliktir. Kart bilgilerinin veri ihlalleri veya hatalardan dolayı başkası tarafından erişilebilir olması son derece riskli bir durumdur. Bu tür durumlar yaşandığında kartın başkası tarafından kullanılması hem kart sahibi hem de banka için maddi kayıp oluşturur. Sanal kart ile alışveriş yapıldığında ise kart bilgilerinin ele geçirilmesi risk oluşturmaz. Kullanılmadığı zamanlarda sanal kartın limitini sıfırda tutmak, bu gibi olumsuz durumlarda maddi kayıp yaşama riskini ortadan kaldırır.
Sanal Kart Nasıl Oluşturulur?
Sanal kart, mobil bankacılık ve internet bankacılığı kanallarından kart sahibi tarafından kolayca açılabilir. Banka şubesine gitmeye, belge temin etmeye veya ek başvurulara gerek olmadığından dolayı sanal kart açmak kısa süren bir işlemdir. Sanal kart almak için izlenecek adımlar şu şekildedir:
- Sanal kart alınacak banka veya finans kurumu seçilir.
- İlgili banka veya kurumun internet bankacılığına veya mobil uygulamasına giriş yapılır.
- Menüden sanal kart oluşturma veya sanal kart başvurusu ekranına gidilir.
- Limit kullanım tercihi ve limit tutarı gibi sanal kart ayarları yapılır.
- Kart bilgileri kontrol edilir ve onay aşamasına geçilir.
- Onay aşamasında banka tarafından gönderilen doğrulama kodu ilgili alana yazılır veya dijital bankacılık şifresi tekrar girilir.
- Onay sonrası sanal kart kullanıma hazır olur.
Bu adımlar, tercih edilen banka veya finans kuruluşuna göre değişkenlik gösterebilir. Oluşturma işlemi sonrası sanal kart bilgileri, mobil bankacılık uygulaması içerisinden görüntülenebilir ve ayarları da daha sonra değiştirilebilir. Ayrıca bir bankadan sanal kart alabilmek için öncelikle o bankanın müşterisi olmak gerekir.
Sanal Kart ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Sanal kart ile ilgili başlıca bilgileri verdiğimize göre şimdi de konu hakkında merak edilen diğer detaylara göz atalım.
Sanal Kart Oluşturmak Ücretli mi?
Sanal kart oluşturmak bankalar tarafından ücretsiz sunulan bir hizmettir. Ek bir sanal kart ücreti ödemek gerekmeksizin kart oluşturulabilir. Asıl kartın yıllık ücretine sanal kart oluşturma da dahildir.
Sanal Kart Kullanmak Güvenli mi?
Sanal kart kullanmak, özellikle internet üzerinden yapılan alışverişlerde son derece güvenlidir. Normal kart bilgilerini kullanmak yerine sanal karttan faydalanmak, güvenlik düzeyini artıran bir seçenektir.
Sanal Kart Kredi Kartı Yerine Geçer mi?
Sanal kart sadece internetten yapılan alışverişlerde ve sanal POS temelli online ödeme sistemlerinde kredi kartı yerine geçer. Bir sanal kartın kredi kartı yerine geçmesi için kredi kartına bağlı olarak oluşturulması gerekir. Banka kartına bağlı sanal kartlar ise banka kartı yerine geçer.
Sanal Karttan Hesaba Para Aktarılır mı?
Bir hesaba sanal karttan para aktarmak veya hesaptan sanal karta para aktarmak mümkün değildir. Çünkü sanal kart içerisinde bakiye bulunmaz. Sadece sanal kart üzerinden harcanabilecek tutar, limit olarak tanımlanır ve tanımlanan bu limit harcanmadığı sürece asıl limiti azaltmaz.
Sanal Kart POS Cihazında Kullanılabilir mi?
Sanal kart POS cihazında kullanılamaz. Bu kart türü, sanal POS ve bu teknolojiye dayalı link ile ödeme gibi online sistemlerde kullanılabilir.
Sanal Kartın Hesap Kesim Tarihi Bağlı Olduğu Kart ile Aynı Gün mü Olur?
Sanal kart ile yapılan harcamalar, bağlı olduğu asıl kartın ekstresine yansıtılır ve her iki kart için de aynı hesap kesim tarihi geçerli olup ayrıca bir sanal kart hesap kesim tarihi yoktur. Aynı şekilde sanal kart son ödeme tarihi olarak da asıl kartın son ödeme tarihi geçerlidir. Sanal kart borcunu ödemek için asıl kart ekstresini ödemek yeterlidir.