Mali Müşavir Nedir? Nasıl Olunur? (2025 Kılavuzu)

Girişimcilik
11.04.2025 4 Dakika

Son Güncelleme Tarihi : 15.04.2025

Malimusavirnedir (500 X 250 Piksel)

Şirket ve işletmelerin mali süreçlerini yönetmek, muhasebe kayıtlarını tutmak ve vergi takibini yapmak için mali müşavir görevlendirilir. Mali müşavirlik oldukça yaygın bir meslek olmakla birlikte şirketlerin, bilanço ve satış büyüklüğüne bağlı olarak bir mali müşavirle çalışma zorunluluğu da bulunur. Peki, mali müşavir olmak isteyenler hangi yolları izlemelidir?

Mali Müşavir Nedir?

Mali müşavir; şirketlerin yasal beyannamelerini imzalamaya yetkili kişidir. Ayrıca mali müşavirler, şirketlere muhasebe yönetimi, defter tutma, vergi raporlama, mali süreç analizi ve benzeri çeşitli finansal işlemler için destek sunarlar. İşletme ve şirketlerin mali açıdan daha düzenli bir yapıya kavuşmasında önemli rol oynayan mali müşavirler, özellikle vergi düzenlemelerine ve yasal mevzuatlara uyum konusunda müşterilerini yönlendirirler. Mali müşavirlerin meslek, görev, hak ve sorumluluk tanımları 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu kapsamında düzenlenmiştir. 

Mali Müşavirlerin Görevleri Nelerdir?

Gerçek ve tüzel kişilere ait teşebbüs ve işletmelere hizmet veren mali müşavirlerin görevleri şu şekildedir:

       Yasal beyannameleri imzalamak

       Genel muhasebe prensipleri ve ilgili mevzuatlar doğrultusunda gerekli işleri düzenlemek

       Muhasebe defterlerini tutmak

       Bilanço, kâr - zarar tablosu, beyanname ve benzeri belgeleri hazırlamak

       Muhasebe sistemlerini kurmak, geliştirmek ve işletmek

       Mali mevzuat, finans, muhasebe, işletmecilik ve bunlarla ilgili uygulamalara müşavirlik yapmak

       Beyanname ve mali tablolar için destek sunmak


Mali Müşavirin Yetkileri Nelerdir?

Mali müşavirin yetkileri, kanun kapsamında belirlenen görevlerle sınırlıdır. Hizmet verdiği şirket ve işletmelerin talepleri doğrultusunda gerekli görevleri yerine getiren mali müşavirler, bu taleplere bağlı olarak da yetkilerini kullanırlar. Görevleri kapsamında yetkilerine de defter tutmak, beyanname vermek, mali raporları hazırlamak ve denetlemek gibi örnekler verilebilir.

Mali Müşavir Olmak için Gerekli Şartlar Nelerdir?

3568 sayılı Kanun’a göre mali müşavir olma şartları genel hatlarıyla şu şekildedir:

       T.C. vatandaşı olmak

       Medeni hakları kullanma ehliyetine sahip olmak

       Kamu haklarından mahrum bulunmamak

       TCK 53. maddede belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezası almamış olmak

       Affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar işlememiş olmak

       Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar ile zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından hüküm giymemiş olmak

       Disiplin soruşturması veya bir ceza sonucunda memuriyetten çıkarılmış olmamak

       Meslek şeref ve haysiyetine uymayan durumlarda bulunmamak

Mali müşavirlik mesleğinin mensubu olmak için gereken bu genel şartların dışında, serbest muhasebeci mali müşavir (SMMM) ve yeminli mali müşavir (YMM) için belirlenmiş olan özel şartlar da mevcuttur.

 

Serbest Muhasebeci Mali Müşavir (SMMM) Nasıl Olunur?

Serbest muhasebeci mali müşavir (SMMM) olmak için gerekli özel şartlar şu şekildedir:

  1. Üniversite, fakülte, yüksekokul veya denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından tasdik edilmiş yabancı yükseköğretim kurumlarının hukuk, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık, kamu yönetimi veya siyasal bilimler bölümlerinden en az lisans seviyesinde mezun olmak
  2. Diğer öğretim kurumlarından mezun olanlar için, ilk maddedeki bölümlerden birinden lisansüstü seviyesinde diploma almak
  3. Bağımsız çalışan SMMM veya YMM yanında veya şirketlerinde en az 3 yıl staj yapmış olmak
  4. Serbest muhasebeci mali müşavirlik sınavını kazanmak
  5. Serbest muhasebeci mali müşavirlik ruhsatını almış olmak

 

Yeminli Mali Müşavir (YMM) Nasıl Olunur?

Yeminli mali müşavir (YMM) olmak için gerekli özel şartlar şu şekildedir:

  1. En az 10 yıl serbest muhasebeci mali müşavir olarak hizmet vermek
  2. Yeminli mali müşavirlik sınavını kazanmak
  3. Yeminli mali müşavir ruhsatını almış olmak

Mesleki yeterlilik sınavını geçip vergi inceleme yetkisi almış olan serbest muhasebeci mali müşavirlerin, bir iş yerine bağlı olarak çalıştıkları sürenin yanında kamu kurum ve kuruluşlarında, bilanço esasında defter tutan özel kuruluşların muhasebe birimlerinde, YMM ve SMMM şirketlerinde geçirdikleri hizmet süreleriyle birlikte üniversitelerin ilgili bölümlerinde öğretim üyesi olarak geçirdikleri süreler de ilk maddedeki 10 yıllık süreye dahil edilir. YMM ruhsatı ise ancak 10 yıllık süre tamamlandıktan sonra alınabilir.

Mali Müşavir Olmak ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Kimler Mali Müşavir Olabilir?

3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu kapsamında belirlenen eğitim, adli sicil, mesleki yeterlilik, staj, sınav ve benzeri konuları içeren genel ve özel şartları taşıyan kişiler mali müşavir olabilir.

Kaç Yılda Mali Müşavir Olunur?

SMMM olmak için en az lisans mezunu olma şartı bulunur ve lisans eğitimi 4 yıl sürer. Buna 3 yıllık staj süresi de eklendiğinde SMMM olmak en az 7 yıl sürer. YMM olmak için ise bu sürelere 10 yıl daha eklenir.

Yeminli Mali Müşavir (YMM) ile Serbest Muhasebeci Mali Müşavir (SMMM) Arasındaki Farklar Nedir?

YMM ve SMMM arasındaki temel fark, YMM’lerin tam tasdik yetkisine sahip olmalarıdır. Mali belgeleri devlet adına tasdik edebilen yeminli mali müşavirlerin, serbest muhasebeci mali müşavirler ile bir diğer farkı ise defter tutamamalarıdır. YMM’ler, defter tutmak dışında SMMM’lerin yaptıkları tüm işleri yapabilirler. Son olarak YMM’ler, muhasebe bürosu açamazlar ve bu tür bir büroya ortak olamazlar.

Muhasebeci ile Mali Müşavir Arasındaki Fark Nedir?

Muhasebeci ile mali müşavir arasındaki fark, görev ve yetkilerle ilgilidir. Mali müşavirlik için lisans mezuniyeti ve ruhsat zorunluluğu varken muhasebecilik için lise veya önlisans mezuniyeti yeterlidir. Bu da meslek gruplarının yetki ve görev tanımını farklılaştıran detayların başında gelir. Muhasebeciler temel muhasebe işlerini üstlenirken mali müşavirlerin hizmet yelpazesi daha geniştir. Her ikisi de beyanname hazırlayabiliyorken beyanname imzalama yetkisi mali müşavirde vardır, muhasebecide yoktur.

Şirketlerin Mali Müşavir İstihdam Etme Zorunluluğu Var Mı?

Şirketlerin mali müşavir istihdam etme zorunluluğu, bilanço ve satış büyüklüğüne bağlı olarak değişir. Kurumlar vergisi veya ticari, zirai ve mesleki kazancı nedeniyle gerçek usulde vergilendirilen gelir vergisi mükelleflerinden, 2023 yılı faaliyet dönemi aktif toplamı 63,786,000 TL ve net satışlar toplamı 127,540,000 TL’yi aşmayan mükellefler 2024 yılında;  2024 yılı faaliyet döneminde aktif toplamı 91,807,000 TL ve net satışlar toplamı 183,568,000 TL’yi aşmayan mükellefler ise 2025 yılında beyannamelerini mali müşavirlere imzalatmak zorundadırlar.

Türkiye'de Kaç Tane Yeminli Mali Müşavir Vardır?

Güncel yeminli mali müşavir sayısı, TÜRMOB (Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği) tarafından periyodik olarak yayımlanır. Odalara kayıtlı yeminli mali müşavir sayıları TÜRMOB resmi web sitesindeki Meslek Mensubu Dağılım Tablosu (YMM) sayfasından takip edilebilir.

Paylaş

GM EFI EFIN 24 00054 272X200
QNB eSolutions’a 1 Günde Geçin 14 Gün Ücretsiz Deneyin

Hızlı, kolay ve güvenli e-Faturayı deneyimleyin

Ücretsiz Deneyin

İlginizi Çekebilir

Girişimcilik

Tüzel Kişi Nedir? (Gerçek Kişi ile Farkları)

Hukuk alanında tüzel ve gerçek olmak üzere iki farklı kişi tanımı yer alır. Özellikle ortaklı bir ticari kuruluş sahibi olma planı kuran girişimciler tarafından “tüzel kişi nedir?” sorusu sıklıkla gündeme gelir. Hukuki olarak bir ticari ya da sosyal kuruluşun hak ve sorumlulukları tüzel ve gerçek kişi ile birbirinden ayrılır. Bu kavramlar resmi evraklarda sıklıkla karşınıza çıkabilir. “Gerçek ve tüzel kişi ne demek?” diye merak edenlerdenseniz, yazının devamını okuyarak daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.

17.10.2024 5 Dakika
2 34 Tuzel Kisi Nedir 200X200
Girişimcilik

İskonto Nedir? Nasıl Hesaplanır?

İndirim yapmak hemen her sektörde uygulanan bir satış ve pazarlama yöntemidir. Fakat bu indirimlere sadece satışta değil, işin muhasebe tarafında da dikkat etmeniz gerekir. Muhasebede iskonto olarak adlandırılan bu indirimleri doğru bir şekilde hesaplamalı ve faturalandırmalısınız. Peki tam olarak iskonto nedir ve iskonto nasıl hesaplanır?

29.08.2024 5 Dakika
Adsız (47) (1)
Girişimcilik

Ön Muhasebe Nedir? Neden Önemlidir?

Şirketinizin finansal durumunu takip etmek ve kontrol altında tutabilmek adına mali kayıtlara her zaman ihtiyacınız olur. Bununla birlikte vergilendirme gibi yasal süreçler için de mali kayıt tutmanız yani muhasebe yapmanız gerekir. Her ne kadar muhasebeciler muhasebe hizmeti veriyor olsa da şirket içi gelir gider kayıtları için bir ön muhasebe hizmetine ihtiyacınız vardır. Peki, tam olarak ön muhasebe nedir ve genel muhasebe ile farkları nelerdir?

03.09.2024 5 Dakika
Adsız (52) (1)
Girişimcilik

Anonim Şirket Nedir?

‘’Nasıl yeni bir şirket kurabilirim? Var olan şirketimi nasıl büyütebilirim?’’ gibi soruları merak ediyorsanız bu içerik tam size göre! Anonim Şirket Nedir? Anonim Şirket Özellikler Nelerdir? Anonim Şirket Nasıl Kurulur?” gibi soruları sizin için detaylı açıkladık.

14.10.2024 5 Dakika
1 1 Anonim Sirket Nedir 200X200 (1)

Sizi Arayalım

QNB eSolutions ürün ve hizmetleri ile ilgili her türlü talebiniz için bilgilerinizi bırakın biz sizi arayalım.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“KVKK” veya “Kanun”) hükümleri gereği, veri sorumlusu sıfatını haiz QNB eSolutions Elektronik Ticaret ve Bilişim Hizmetleri A.Ş. (“QNB eSolutions” veya “Şirket”) tarafından Müşteri Kişisel Verilerin Korunmasına İlişkin Aydınlatma Metni ile bilgilendirildim. Şirketiniz ile paylaştığım tarafıma ait kimlik (ad-soyad, T.C. Kimlik numarası), iletişim (cep telefonu numarası, e-posta adresi) ve pazarlama verilerinin; Şirketiniz tarafından sunulan hizmetlere yönelik tanıtım, pazarlama, promosyon ve kampanya faaliyetlerinin planlanması/icrası olmak üzere sunulan hizmetlerden tarafımın faydalandırılması için gerekli çalışmaların yapılması ve ilgili iş süreçlerinin yürütülmesi, işlem bilgileri, işlem hacmi, işlem adetleri vb. gibi bilgilerin QNB eSolutions tarafından pazarlama, hizmetlerin geliştirilmesi, müşterilerin ihtiyaçlarına odaklı hizmetlerin sunulması, hizmetlerin kalitesinin artırılması gibi amaçlarla kullanılması ve hizmet satışı, çapraz satış, ek kontör alınması aktivitelerinin yerine getirilmesi amacıyla işlenmesine ve ana hissedarınız ve QNB grup şirketlerine aktarılmasına ve bu çerçevede QNB eSolutions ile paylaşmış olduğum iletişim adreslerime QNB eSolutions tarafından ticari elektronik ileti (SMS, telefon araması, e-posta) gönderilmesine; 

Tebrikler!

Talebiniz tarafımıza ulaştı. En kısa sürede geri dönüş yapacağız.