e-Belgelerde Karekod Kullanım Zorunluluğu
E-Dönüşüm

e-Belgelerde Karekod Kullanım Zorunluluğu

Gelir İdaresi Başkanlığı, e-Belge kullanımında yeni bir düzenlemeye gidildiğini duyurdu. Gelir İdaresi Başkanlığının belirlemiş olduğu standartlara göre düzenlemelerini yapmakla yükümlü olan e-Belge kullanıcıları için bu yazımızda e-Belgelerde Karekod Kullanım Zorunluluğu ve detaylarını ele aldık. Gelir İdaresi Başkanlığının yayınlamış olduğu düzenlemede ne gibi değişiklikler kullanıcıları bekliyor gelin yazımızda birlikte inceleyelim.

17.10.2023 5 Dakika
1 8 E Belgelerde Karekod Kullanim Zorunlulugu 200X200 (1)
Dijital Ürün Nedir? (8 Dijital Ürün Fikri)
Teknoloji

Dijital Ürün Nedir? (8 Dijital Ürün Fikri)

Dijital dünyadaki büyüme, kullanıcılar için yeni ihtiyaçlar doğururken bu ihtiyaçlara cevap verebilecek yenilikçi ürünlerin ortaya çıkmasını da sağladı. Örneğin e-ticaret siteleri, birçok ürünü internet üzerinden sipariş etmemize imkân verirken bazı platformlar, ihtiyaçların doğrudan dijital olarak karşılanmasını sağlıyor. Bu noktada da karşımıza dijital ürünler çıkıyor.
Dijital ürünler farklı sektörlerdeki çeşitli gereksinimlere cevap verebiliyor. Bu tür ürünleri satmak ise e-ticaretin son yıllardaki değişmeyen trendlerinden biri. Peki, dijital ürün nedir, nasıl üretilir ve nasıl satılır?

16.10.2024 5 Dakika
1 7 Dijital Urun Nedir 200X200 (1)
Dijital Hizmet Vergisi Nedir?
Vergi

Dijital Hizmet Vergisi Nedir?

Dijital hizmet vergisi, kısaca dijital ortamda verilen hizmetlerden alınan vergi olarak tanımlanır. 1 Mart 2020 tarihinde yürürlüğe giren 7194 sayılı dijital hizmet vergisi kanunu, Tebliğ Taslağı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinde şu şekilde açıklanmıştır: “Dijital ortamda sunulan reklam hizmetleri, bu ortamda yapılan içerik satışları ve içeriklerden yararlandırmaya yönelik hizmetler, kullanıcıların birbirleriyle etkileşime geçebilecekleri dijital ortamın sağlanması, işletilmesi ve dijital ortamda sunulan hizmetlere aracılık yapılması kapsamında alınan vergidir.”

16.10.2024 5 Dakika
1 6 Dijital Hizmet Vergisi Nedir 200X200 (1)
ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) Nedir?
Vergi

ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) Nedir?

Özel Tüketim Vergisi özetle ÖTV olarak adlandırılır. ÖTV, kanunla belirtilen ürünlere ve mallara oransal olarak uygulanan bir harcama vergisidir. Bu vergi; Avrupa Birliği’yle uyum için yapılan değişiklikler sonrasında 2002 yılından beri uygulanmaktadır. Bu kapsamda ürün ya da mal ilk kez alınırken bir defaya mahsus olarak ödeme yapılır.

15.10.2024 5 Dakika
2 29 Otv Ozel Tuketim Vergisi Nedir 200X200
Ödeme Yöntemleri: En Çok Kullanılan 10 Yöntem
Teknoloji

Ödeme Yöntemleri: En Çok Kullanılan 10 Yöntem

Dijitalleşmenin etkisiyle ortaya çıkan ödeme alışkanlıklarındaki dönüşüm, yeni ödeme şekillerini de hayatımıza soktu. Geleneksel ticaretin yanında e-Ticaretin de hızlı bir şekilde büyümesi, klasik ödeme araçlarına ek olarak dijital ödemelere olan ihtiyacı artırdı. Bu doğrultuda geliştirilen finansal teknolojiler sonrasında ise tercih edilen ödeme yöntemleri değişti. Peki, günümüzde en çok hangi ödeme yöntemleri kullanılıyor?

15.10.2024 5 Dakika
Adsız 4 (4)
NACE Kodu Nedir? Ne İşe Yarar?
Girişimcilik

NACE Kodu Nedir? Ne İşe Yarar?

İş kurma sürecinde firmaların, bulundukları sektörde faaliyetlerini profesyonel bir biçimde sürdürebilmesi için bazı yasal düzenlemelere uyum sağlaması gerekmektedir. Bu yasal düzenlemelerden biri de NACE kodu uygulamasıdır.

15.10.2024 5 Dakika
2 28 Nace Kodu Nedir Ne Ise Yarar 200X200
Mutabakat Nedir? Nasıl Yapılır?
Girişimcilik

Mutabakat Nedir? Nasıl Yapılır?

Muhasebe işlemlerinde en temel prensiplerden biri, borç ve alacak kalemlerinin arasındaki dengedir. Bu denge, borçlu ve alacaklıların arasındaki ticari faaliyetlere bağlıdır. Söz konusu işlemlerdeki borç - alacak durumu doğrulamak için ise mutabakat işlemi yapmak gerekir. Peki, mutabakat nedir, nasıl yapılır ve mutabakat türleri nelerdir?

15.10.2024 5 Dakika
2 27 Mutabakat Nedir 200X200
Mali Mühür Nedir? (Kimler Başvurabilir?)
E-Dönüşüm

Mali Mühür Nedir? (Kimler Başvurabilir?)

Mali müşavirler, muhasebeciler, KOBİ’ler, işletme sahipleri, vergi mükellefleri ve sektör okuyucularının ilgilendiği kavramlardan biri de Mali Mühür terimidir. "Siz de Mali Mühür nedir?” ve “Mali Mühür kimler tarafından temin edilebilir?” gibi soruların cevaplarını arıyorsanız bilmeniz gereken tüm detayları yazımızda inceleyebilirsiniz.

15.10.2024 5 Dakika
2 25 Mali Muhur Nedir 200X200
KOBİ Nedir? (2025 KOBİ Destekleri)
Girişimcilik

KOBİ Nedir? (2025 KOBİ Destekleri)

Ticari faaliyetlerin gelişmesi, genişlemesi ve işletmelerin daha kolay yönetilebilmesi için birçok işletmeye KOBİ destekleri sunulur. Özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler için önemli fırsatlar sağlayan bu destekler, girişimcilerin ülke ekonomisine katkı yapmasını da sağlar. Peki KOBİ nedir, KOBİ türleri ve özellikleri nelerdir? 2023 yılında KOBİ’lere sunulan destekler nelerdir? Merak ettiğiniz tüm detaylara gelin birlikte bakalım.

15.10.2024 5 Dakika
2 24 Kobi Nedir 200X200
KDV (Katma Değer Vergisi) Nedir?
Vergi

KDV (Katma Değer Vergisi) Nedir?

Türkiye’de uygulanan vergi mevzuatları gereği en yaygın vergi türlerinin başında Katma Değer Vergisi, halka arasındaki kısaltılmış ismiyle KDV gelmektedir.

15.10.2024 5 Dakika
2 23 Kdv Katma Deger Vergisi Nedir 200X200
Damga Vergisi Nedir? Nasıl Hesaplanır?
Vergi

Damga Vergisi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Günlük yaşamımızda sıkça duyduğumuz vergi türlerinden biri olan Damga Vergisi, kişi ve kurumlar arasında yapılan anlaşmalar sonrasında ödenir.Peki “Damga Vergisi Nedir? Nasıl Hesaplanır?” gelin birlikte inceleyelim.

04.10.2023 5 Dakika
1 4 Damga Vergisi Nedir Nasil Hesaplanir 200X200 (1)
İş Yeri Tescili Nedir? Nasıl Yapılır?
Girişimcilik

İş Yeri Tescili Nedir? Nasıl Yapılır?

İlk defa iş yeri açıyorsanız, sigortalı işçi çalıştırma ve vergi ödemelerinin nasıl olduğuna dair konular ile ilk defa karşılaşıyor olabilirsiniz. Öncelikle eğer fiziki bir işletmenin aksine e-Ticaret faaliyetleri yürütmek istiyorum diyorsanız vergi ödemeleriniz için dijital ortamda faturalandırma işlemlerini bilmeniz gerekir. 

15.10.2024 5 Dakika
2 21 Is Yeri Tescili Nedir 200X200

e-Dönüşüm Hakkında Her Şey QNB eSolutions Blog’da!

E-Dönüşüm

Özel Entegratör Nedir? Ne İşe Yarar?

Özel entegratör kullanmak, e-Belge uygulamalarına geçtiğinizde Gelir İdaresi Başkanlığının (GİB) size sunduğu üç alternatiften biri. Diğer alternatiflerinizden biri GİB Portal’ı kullanmak, diğeri ise işletmenizde kendinize özel bir yazılım geliştirmek. GİB Portal’ın sınırlı özellikler sunması ve özel bir yazılım geliştirmenin yüksek maliyetlerinden dolayı ise özel entegratörler daha sık tercih ediliyor. Peki, bu özel entegratörler nasıl çalışıyor ve neler sunuyor?

27.08.2024 5 Dakika
Yazıyı Oku
Adsız (55) (1)
Teknoloji

API (Uygulama Programlama Arayüzü) Nedir? Ne İşe Yarar?

Dijital sistemlerde son kullanıcı çok sayıda işlemi tek bir uygulama içerisinden yapabilir. Ancak kullanıcı tek uygulama kullansa da arka planda birden fazla uygulama birbirine bağlanarak çalışır. Bu imkânı yaratan ise API sistemidir. Peki, tam olarak API nedir ve ne için kullanılır?

27.08.2024 5 Dakika
Yazıyı Oku
Adsız (30) (1)
Teknoloji

SaaS (Hizmet Olarak Yazılım) Nedir?

Yazılım çözümleri, işletmelerin birçok ihtiyacını kısa yoldan çözmesini sağlar. Uzun süren karmaşık işlemleri kolaylaştıran yazılımlar, iş süreçlerini de hızlandırır. Söz konusu yazılımlar, çalışma prensiplerine göre gruplara ayrılır. En yaygın olan gruplardan biri ise kısaca SaaS olarak adlandırılır. Peki, SaaS nedir, nasıl çalışır ve SaaS çözümü örnekleri nelerdir? 

26.08.2024 5 Dakika
Yazıyı Oku
Adsız (65) (1)
Dijital Pazarlama

Dijital Pazarlama: Yeni Başlayanlar İçin Rehber (2025)

İnternetin ulaşılabilir olmasıyla birlikte birçok konu dijitale taşındı. Pazarlama da bunlardan biri. Çoğunlukla e-Ticaret ile ilişkilendirilen dijital pazarlama, aslında geleneksel ticaret yapan fiziki mağaza sahipleri tarafından da yaygın bir şekilde tercih ediliyor. İnsanların internet ortamında uzun zaman geçirmesiyle oluşan pazarda pazarlama yapmak ise satışlara doğrudan etki ediyor. Şimdi, “Dijital pazarlama nedir, nasıl yapılır?” sorusuna kapsamlı bir cevap verelim.

28.08.2024 5 Dakika
Yazıyı Oku
Adsız (35) (1)
E-Ticaret

Güven Damgası Nedir? Nasıl Alınır?

Ticaret Bakanlığı, daha güvenli bir e-Ticaret deneyimi için birçok uygulama geliştiriyor. Güven damgası da bu uygulamalardan biri. Belirli standartları karşılayan e-Ticaret sitelerine eklenen bu etiket, TOBB güven damgası olarak da biliniyor. Bu uygulama sayesinde tüketiciler, e-Ticaret sitelerini diğerlerinden ayırarak güvenli seçeneklere yöneliyor. Dolayısıyla bir alışveriş siteniz varsa bu etiketi almanız oldukça önemli. Peki, güven damgası nasıl alınır ve sistem nasıl çalışır?

03.09.2024 5 Dakika
Yazıyı Oku
Adsız (40) (1) (1)
E-Ticaret

Pazar Yeri Entegrasyonu Nedir? Ne İşe Yarar?

Pazar yerleri, e-Ticaret sektörünün en hareketli alanlarının başında gelir. Büyük şirketlerden butik işletmelere kadar birçok firma, kendi e-Ticaret sitesinin yanında sanal pazar yerlerinde de satış yapar. Birden fazla pazar yerinde satış yapmak ise işleri takip etmeyi zorlaştırırken bu noktada pazar yeri entegrasyonu çözümleri devreye girer. Aynı anda farklı pazar yerlerinde satış yapıyorsanız pazar yeri entegrasyonlarından faydalanabilirsiniz. Peki, bu sistem tam olarak nasıl çalışır ve pazar yeri entegrasyonu nasıl yapılır? 

03.09.2024 5 Dakika
Yazıyı Oku
Adsız (60) (1)
Girişimcilik

Tüzel Kişi Nedir? (Gerçek Kişi ile Farkları)

Hukuk alanında tüzel ve gerçek olmak üzere iki farklı kişi tanımı yer alır. Özellikle ortaklı bir ticari kuruluş sahibi olma planı kuran girişimciler tarafından “tüzel kişi nedir?” sorusu sıklıkla gündeme gelir. Hukuki olarak bir ticari ya da sosyal kuruluşun hak ve sorumlulukları tüzel ve gerçek kişi ile birbirinden ayrılır. Bu kavramlar resmi evraklarda sıklıkla karşınıza çıkabilir. “Gerçek ve tüzel kişi ne demek?” diye merak edenlerdenseniz, yazının devamını okuyarak daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.

17.10.2024 5 Dakika
Yazıyı Oku
Adsız (38)
Girişimcilik

İskonto Nedir? Nasıl Hesaplanır?

İndirim yapmak hemen her sektörde uygulanan bir satış ve pazarlama yöntemidir. Fakat bu indirimlere sadece satışta değil, işin muhasebe tarafında da dikkat etmeniz gerekir. Muhasebede iskonto olarak adlandırılan bu indirimleri doğru bir şekilde hesaplamalı ve faturalandırmalısınız. Peki tam olarak iskonto nedir ve iskonto nasıl hesaplanır?

29.08.2024 5 Dakika
Yazıyı Oku
Adsız (45) (1)
Girişimcilik

Ön Muhasebe Nedir? Neden Önemlidir?

Şirketinizin finansal durumunu takip etmek ve kontrol altında tutabilmek adına mali kayıtlara her zaman ihtiyacınız olur. Bununla birlikte vergilendirme gibi yasal süreçler için de mali kayıt tutmanız yani muhasebe yapmanız gerekir. Her ne kadar muhasebeciler muhasebe hizmeti veriyor olsa da şirket içi gelir gider kayıtları için bir ön muhasebe hizmetine ihtiyacınız vardır. Peki, tam olarak ön muhasebe nedir ve genel muhasebe ile farkları nelerdir?

03.09.2024 5 Dakika
Yazıyı Oku
Adsız (50) (1)
Vergi

Kümülatif Vergi Matrahı Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Uygulamada olan vergi türlerinden en yaygın olanlarından biri, daha geniş bir kitleyi ilgilendirmesinden dolayı gelir vergisidir. Temel olarak kişi ve kurumların gelirlerini esas alan gelir vergisi, çeşitli kalemler dikkate alınarak hesaplanır. Gelir vergisi hesaplamasında dikkate alınan kalemlerden biri ise kümülatif vergi matrahı olarak bilinir. Peki, kümülatif vergi nedir ve matrah hesabı nasıl yapılır?

29.08.2024 5 Dakika
Yazıyı Oku
Adsız (16) (1)
Vergi

Kurumlar Vergisi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Türkiye’de hem bireylerin hem de işletmelerin belirli vergi yükümlülükleri vardır. Şirketleri incelediğimizde karşımıza geçici vergi, gelir vergisi ve kurumlar vergisi gibi kalemler çıkar. En kapsamlı vergilerden biri olan kurumlar vergisi ise şirketlerin en önemli yasal sorumlulukları arasındadır. Peki, kurumlar vergisi nedir ve kurumlar vergisi mükellefi olan kuruluşlar hangileridir?

26.08.2024 5 Dakika
Yazıyı Oku
Adsız (25) (1)
Vergi

Vergi Borcu Yapılandırma: Tüm Detaylar (2024)

Vergi borcu yapılandırması, ülkemizde zaman zaman uygulanan bir yöntemdir. Özellikle yüksek miktarda vergi borcu olan kişi ve kurumların yakından takip ettiği bu uygulama her zaman yürürlükte değildir. Ayrıca yapılandırma ve vergi affı için çeşitli şartlar da vardır. Peki; vergi borcu yapılandırma nedir, nasıl yapılır ve vergi borcu affından nasıl faydalanılır? 

03.09.2024 5 Dakika
Yazıyı Oku
Adsız (70) (1)

Sizi Arayalım

QNB eSolutions ürün ve hizmetleri ile ilgili her türlü talebiniz için bilgilerinizi bırakın biz sizi arayalım.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“KVKK” veya “Kanun”) hükümleri gereği, veri sorumlusu sıfatını haiz QNB eSolutions Elektronik Ticaret ve Bilişim Hizmetleri A.Ş. (“QNB eSolutions” veya “Şirket”) tarafından Müşteri Kişisel Verilerin Korunmasına İlişkin Aydınlatma Metni ile bilgilendirildim. Şirketiniz ile paylaştığım tarafıma ait kimlik (ad-soyad, T.C. Kimlik numarası), iletişim (cep telefonu numarası, e-posta adresi) ve pazarlama verilerinin; Şirketiniz tarafından sunulan hizmetlere yönelik tanıtım, pazarlama, promosyon ve kampanya faaliyetlerinin planlanması/icrası olmak üzere sunulan hizmetlerden tarafımın faydalandırılması için gerekli çalışmaların yapılması ve ilgili iş süreçlerinin yürütülmesi, işlem bilgileri, işlem hacmi, işlem adetleri vb. gibi bilgilerin QNB eSolutions tarafından pazarlama, hizmetlerin geliştirilmesi, müşterilerin ihtiyaçlarına odaklı hizmetlerin sunulması, hizmetlerin kalitesinin artırılması gibi amaçlarla kullanılması ve hizmet satışı, çapraz satış, ek kontör alınması aktivitelerinin yerine getirilmesi amacıyla işlenmesine ve ana hissedarınız ve QNB grup şirketlerine aktarılmasına ve bu çerçevede QNB eSolutions ile paylaşmış olduğum iletişim adreslerime QNB eSolutions tarafından ticari elektronik ileti (SMS, telefon araması, e-posta) gönderilmesine; 

Tebrikler!

Talebiniz tarafımıza ulaştı. En kısa sürede geri dönüş yapacağız.